Menu

Coop Reno Headquarters | Castel Guelfo di Bologna

A place open to the community, well rooted in the territory

A complex with a strong social vocation, based on a future-oriented architectural vision,aware of environmental impacts, using innovative technologies. Spazio’TENGO is a sprout growing on the territory.

An architectural complex designed to adapt to needs over time, housing a seed inside it. The Spazio’TENGO was born from the vision of the future of Coop Reno, to generate spaces intending to create opportunities for growth, innovation, cohesion and sharing while respecting the environment, always returning added value to the territory and the community housing this new settlement.

LOCATION
Castel Guelfo di Bologna, Italy
CLIENT
Coop Reno
YEAR
2020-2023
SECTOR
Headquarter-Business
SERVICES
Integrated design,
Project management,
Works management,
Safety
PARTNER
Fabrica Lab
DIMENSIONS
7.000

The new headquarter is located in Poggio Piccolo production system, in Castel Guelfo municipality.  A complex growing well rooted into the territory of which its respects the environment characteristics while interpreting its future-oriented role, leaving room for possible dialogues to come.

The spazio’Tengo is not just a management centre, but a workplace reserved for Coop Reno employees, a living space, for leisure, for training and socializing. A space to welcome the community in its different expressions: work, family, training, and innovation. The Spazio’TENGO sprout-like shape grows in the greenery following the typical patterns of natural evolution and becomes a main path, a green-roofed axis from which the different branches lead to the three main buildings conceived as leaves, forming a balanced and vibrant ecosystem. The entire complex has a unified, original and very recognisable architectural character that makes it iconic. The site accommodates specific functions: the largest building contains the management centre, the Auditorium, the third houses a multifunctional building and the fourth is dedicated to logistics. The three main buildings are defined by continuous glazing, combined with solar shading consisting of enveloping louvres.

A promenade screened by a green roof crosses the lot, visually continuing the axis of Via della Concia, accompanying the visitor from one building to the next, creating opportunities for dialogue and stop, protected and away from the parking areas that are strategically positioned along the lot perimeter.

The complex represents a model of sustainable architecture as it integrates state-of-the-art structural elements and systems, achieving the highest standards of safety and energy efficiency. Each building was made using innovative technologies and low environmental impact materials.

2024  POLITECNICA INGEGNERIA ED ARCHITETTURA SOCIETÀ COOPERATIVA ® | ISC. REG. IMPRESE DI MODENA - PI 00345720361

magnifiercrosschevron-down