New Health Campus

Place University of Pavia
Country Italy
Client University of Pavia
Team Politecnica Ingegneria ed Architettura with Coprat
Assignment Technical-economic feasibility design, definitive and detailed design phases for architecture and structures, health and safety coordination in the design and construction phases, site supervision
Dates of services 2013 - 2018
Dates of construction 2019 - 2023
Project area 13.000 m2
Building footprint 9.500 m2

The new Health Campus within the area of the San Matteo Polyclinic in Pavia is a fully reclaimed space of more than 10,000 square meters that houses, on the site of the IRCCS (Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico) Foundation, the Faculty of Medicine of the University of Pavia.

The totally renovated and re-functionalized space reclaims the historic site of the former Medical Clinics to house classrooms and laboratories for more than two thousand medical students in addition to faculty, secretarial and administrative staff. After three years of work and more than 20 million euros of investment, the historic Pavilion was returned in 2023 completely transformed in its interior spaces to offer students an infrastructure adapted to the needs of modern teaching, with tech classrooms for simulation and an ancient heart in which the ancient library Aula “Ferrata” is recovered and enhanced.

Completing the intervention is the reorganization of all the outdoor areas, which expands the endowment of common and socializing spaces, restoring to the greenery its original value as a mitigating and unifying element desired in the 1930s for the entire Polyclinic complex. The restoration and reorganization work now presents a completely renovated space, without betraying the original architectural layout of the 1930s.

The complex consisting of about 11 interconnected volumes has two above-ground floors and a basement. The renovation work ensured complete accessibility to all areas of the campus, with 4 entrances and 5 new elevators, as well as differentiated pathways for students and the offices of the presidency and administration. The design of the new layout expanded the spaces serving the study rooms, recovering outdoor spaces for recreation and refreshment areas: of the 16 classrooms, 5 are set up for simulation and microsimulation rooms with state-of-the-art technologies and control rooms.

The historic Athenaeum library has been restored, its dedicated reference and archival spaces expanded and furnished with 4.75 kilometers of shelving to accommodate more than 200,000 volumes, with open and compactable systems on rails.

The new Health Campus is green and 59.62 percent powered by renewable energy. The photovoltaic systems will produce about 117,395 kwh per year, allowing, together with the presence of a groundwater geothermal system with an open loop circuit, to save the equivalent of 456.23 tons of oil equivalent. Overall, the intervention will significantly reduce impacts with C02 emissions savings of more than 62.6 tons per year.

PUBLICATIONS