Corporate EU Joint Research Centre Restaurant

Place Ispra
Country Italy
Client European Commission Ispra Joint Research Centre
Team Politecnica Ingegneria ed Architettura
Assignment Preliminary, definitive, detailed design phases for architecture, structures, MEP, health and safety coordination in the design phase
Dates of services 2019
Project area 22.850 m2
Building footprint 5.162 m2

The Project

The project for the new Corporate Restaurant at the Joint Research Centre in Ispra represented for Politecnica an extraordinary opportunity to demonstrate how a simple canteen can be transformed into a real strategic facility.

On the occasion of the JRC’s 60 years of history, the new building is a response to the basic nutritional needs of the users operating in the Centre, becoming a manifesto of the progress made in terms of efficiency, quality and progress of the infrastructure at the service of the community.

The new building will be able to serve more than 1,500 meals a day and thanks to targeted architectural and environmental criteria it will provide new ways of using the service based on the interaction and aggregation of the community throughout the JRC.

The project incorporates all the concepts underlying the mission of the Centre including sharing, knowledge transmission and sustainable action. External form and internal definition create sensations and atmospheres given by the inter-penetration between architecture, landscape and interior design.

The internal space of the large hall is surrounded by the greenery of the external landscape and allows different ways of eating meals (counters with stools, tables with variable geometries, thematic areas), together with comfortable resting points and reading spots functionally divided from the dining room but in continuity with it.

The building will be built according to the standards indicated in Directive 2010/31/EU on “nearly zero energy building” resulting in the adoption of the best standards of energy efficiency and a substantial share of production of energy from renewable sources.

The new Restaurant, thanks also to a design aimed at guaranteeing and implementing the ecological value of the entire site, will become a central place for the entire Centre, altering the footprint of the building to a minimum and protecting the characteristics of biodiversity, in line with the directives of the BREEM protocol and in compliance with CAM.