New Hospital of Pordenone

Place Pordenone
Country Italy
Client Azienda per l’assistenza sanitaria n.5 “Friuli Occidentale”
Team Politecnica Ingegneria e Architettura, Pinearq, Steam, Cooprogetti
Assignment preliminary, definitive design phases
Dates of services 2015
Project area 85.500 m2
Building footprint 73.500 m2

The Project

The new Hospital will be included in the current hospital area. The facility will play the double role of focal landmark for the other hospital facilities of the wide area of Pordenone and of basic healthcare center for the city. The site is located inside the actual hospital enclosure, currently organized in pavilions built in different historical periods and with structural and functional problems that the project is meant to solve in a holistic manner.

The position considered, inside the urban fabric rather than in the outskirts, is a unique opportunity to make the hospital part of the city, that is within easy reach by public transport or by bike, while overcoming the idea that the hospital is an unconnected part from the city. A fundamental role is played by the more public part of the hospital, the part destined to daycare outpatient activities, with all services that are not only care-related, but also prevention-oriented.

While the position in the urban setting is a stimulus and opportunity for the building, it becomes a dominant and binding element in terms of volume definition, admissions and functions.

In this urban setting, the composition of the volumes requires the hospital, that due to its very nature is a complex and oversized building, to interact with the pre-existing urban fabric, and to be appropriate and proportional to the overall urban setting, creating an extremely functional and human-focused space.

The main façade of the New Hospital consists of a low two-level building with a glazed surface, providing shelter to pedestrians and inviting to entrance and usage of the internal spaces, while redefining the relationship between the city and the hospital.

In front of the hall a paved and partially planted square welcomes the visitors from the access point for vehicles and leads the way to the main entrance, protected from weather thanks to a large canopy, say, a “main street”, connecting the different buildings.
Big inner courtyards allows greater direct sunlight to enter all rooms where there is a constant presence of users, putting them in continuous relationship with the outer environment, to the benefit of the sense of direction inside the facility and creating a quiet atmosphere, thanks to the views on the courtyards and surrounding vegetation.

The whole facility is based on a wide and regular structural unit, which enables to design a modular and expansible building, as well as adaptable to changing functions and evolving medical science.