Menu

ARS District - Arsenal Park | Verona

Culture as a driver for urban regeneration

Educational and art workshop spaces, exhibitions, seminars and museum functions, library and recreational areas, guesthouse and reception areas, rehabilitation of urban park and outdoor areas related to regeneration and connection with the city

The former Habsburg Arsenal complex in Verona is located in the very centre of the city, on the southern part of a peninsula bordered by the bend of the Adige River. Completed in 1866, the Arsenal was originally conceived as part of a reorganization of the military and industrial system. Today only partially used, it has been the subject of an urban regeneration program inaugurated by the City of Verona "ARS District, Art District, which aims to return to citizens and tourists, through a multiplicity of cultural and recreational functions, an important disused site, revitalized also thanks to European funds.

LOCATION
Verona, Italy
CLIENT
Municipality of Verona
YEAR
2020/2021 - ongoing
SECTOR
Museums and Culture, Residences
SERVICES
Survey and investigation,
Multidisciplinary detailed,
final design
PARTNER
F&M Ingegneria,
De Vita&Schulze Architetti,
COPRAT,
SAMA Scavi Archeologici,
Monica Endrizzi Restauro Artistico Conservativo,
GDS Studio di Stefani Gianni
DIMENSIONS
27.500

The Borgo Trento district, close to the Adige River, is a highly urbanized and dense area. This is the setting for the Arsenal Art District, which takes on a central role in terms of regeneration, featuring a complex rich in large green spaces, presently confined between the pavilions forming it, which will expand to play a central role in the city's green space. The primary objective is to reopen the park to the city, through the structuring of areas, the re-establishment of the routes hierarchy, including the one that connects the neighbourhood of Borgo Trento and the heart of the city, passing through the Castelvecchio Bridge.

The layout of the Arsenal pavilions is divided into 14 bodies of buildings with architectural features and materials typical of the Scaligeri’s building tradition. According to the logic of minimal intervention, with the aim of maintaining the authenticity of the places, the settlement, compositional and historical memory sense of the whole area was considered. The complex will consist of large green areas for artistic, sports and recreational activities. A linear park, a green scenario "enclosing" the buildings with their different functions: laboratories, spaces for social and networking events, classrooms for the Academy of Fine Arts (special attention to scenography and stagecraft), as well as co-working areas, museum, storage areas of the Castelvecchio Museum and Natural History Museum open to public, spaces for exhibitions and conferences, as well as the city market. ARS District - Arsenal Park aims to become the beating heart of the city of Verona and all its citizens. Culture as a driver for regeneration.

An accurate structures and systems study was performed in terms of flexibility, which has taken on a decisive role in covered dehors and spaces intended for cultural events. The high levels of flexibility adopted will facilitate the management of the spaces both in the short/medium term and for future reconversions. Solutions have been adopted for the systems to ensure adequate functionality and comfort requirements. The systems meet the criterion of management economy, as well as easy maintenance and control. Exhibitions and museum areas/installations, in addition to the technical aspects arising from technological applications and acoustic well-being, are equipped with air conditioning systems with high-humidity control, for the proper preservation and display of artistic works. As to the crucial healthiness of common spaces with theatrical functions, planned to host conferences, solutions have been studied to approach the issue of pandemic waves.

The design is divided into multiple stages: during the first stage, the buildings were surveyed with LIDAR instrumentation, bringing the state of affairs into the model through point clouds made for each building. The historical richness of the Compendium required a BIM process that was "customized" with respect to the historical subject matter and semantic-interpretative constraints: point clouds for each building allowed detailed reading of the building layers and identification of individual stratigraphic units. By the BIM methodology any interdisciplinary interferences on the 14 designed buildings were kept under control and checked to achieve the set standards. Project control was constantly evaluated with an interdisciplinary view intending to ensure optimization in terms of cost-effectiveness at both the design and construction stages.

Starting with the building that gives access to the Complex and provides access to the various services, including the surrounding green areas, the GBC-HB® Protocol was activated to achieve sustainable design solutions and significant energy performance improvement, while preserving typological and constructive characters. The use of BIM methodology resulted in the preparation of a management model of ecological and environmental aspects that can be applied by future users of the facility.

2024  POLITECNICA INGEGNERIA ED ARCHITETTURA SOCIETÀ COOPERATIVA ® | ISC. REG. IMPRESE DI MODENA - PI 00345720361

magnifiercrosschevron-down